Trening sa lošom ishranom
Photo by Foodie Factor from Pexels

Trening sa lošom ishranom

Ako vam je cilj da smršate, to nikako ne možete da uradite samo trenirajući, a potpuno zanemarujući ishranu. Ne možete nikako trenirati više nego što možete pojesti. Možete vi provoditi sate i sate u teretani, ali ako posle odete i pojedete 3 hamburgera i 300 grama čokolade apsolutno nećete ništa postići.

Opet se vraćamo na priču da je za mršavljenje neophodno i najbitnije da budete u kalorijskom deficitu. To znači da treba da unosite manje kalorija nego što potrošite u toku dana. Ako ovaj uslov nije ispunjen, prosto je nemoguće da smršate.

Evo nekih razloga zbog kojih ne treba da trenirate sa lošom ishranom:

Niste profesionalni sportista

Ne možete gledati kako se hrane profesionalni sportisti i očekivati da vi odmah jedete istu količinu hrane kao i oni. To su ljudi koji se nenormalno troše i čije je telo naviklo na visok unos, ali i visoku potrošnju energije. Takođe iako količinski oni jedu mnogo, ta hrana je sve samo nije “Junk” i puna bespotrebnih kalorija.

Telu je potreban adekvatan oporavak posle treninga, u koji spada i zdrava izbalansirana ishrana bogata svim mikro i makronutrijentima.

Nećete imati optimalne performanse ako vam je ishrana loša

Da biste izgradili estetski lepo i funkcionalno telo neophodan je intenzivan trening. Jednostavno nećete imati snage da izgurate trening ako vaša ishrana nije na mestu. To znači da jedući sladoled kao obrok pre treninga definitivno nećete imati snage da postavite novi rekord na sklekovima, čučnju ili bilo kojoj drugoj vežbi.

Da biste se oporavili ali i pripremili za trening potrebna vam je kombinacija proteina i ugljenih hidrata u obrocima. Ugljeni hidrati su glavno gorivo za trening i zbog toga treba da se nalaze u obroku pre istog.

Covek koji radi mrtvo dizanje
Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Sporiji rast mišića

Ako se hranite nezdravo, na treningu nećete adekvatno stimulisati mišić jer niste imali dovoljno energije da odradite sve predviđeno za stimulaciju mišića. Takođe mišić se neće dovoljno dobro oporaviti niti će rasti ako nemate optimalne količine proteina i ugljenih hidrata u ishrani. Ako trenirate sa veoma restriktivnom dijetom, telo neće imati energije za trening i počeće da kida mišiće kako bi tu energiju stvorilo. To dovodi do toga trenirajući čak možete smanjiti mišićnu masu, ako nikako ne vodite računa o svojoj ishrani.

Nećete hteti da trenirate

Nezdrava ishrana – bez obzira da li jedete previše masti, previše kalorija, ili ipak unosite premalo važnih makronutrijenata; može da vas učini sporijim i manje motivisanim za vežbanjem. Ishrana i trening su međusobno povezani. Kada se zdravo hranite imate volje za trening, a kada trenirate hoćete i zdravo da se hranite. Zbog toga su i ishrana i trening podjednako bitni.

Možete se povrediti

Ishrana sa malo ugljenih hidrata ili malo masti može biti mentalno iscrpljujuća i može imati negativne uticaje na generalno zdravlje. Pridržavanje dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata i visokim unosom masti može dovesti do povećanih inflamacija u telu, što vas čini podložnijim povredama. Takođe nedovoljan unos zdravih masti može imati negativan uticaj po naše celokupno zdravlje i hormone. Ako ste na niskom unosu ugljenih hidrata i imate veoma intenzivne treninge, to će smanjiti vaš imunitet još više.

Zaključak

Da biste sačuvali svoje zdravlje, bili snažniji, funkcionalniji i izgledali još bolje, uz adekvatan trening neophodna je i dobro izbalansirana ishrana.

Ako ste zainteresovani za još svakodnevne besplatne edukacije, posetite naš instagram profil.

-FullyFit

Komentariši