Statičko istezanje pre treninga

Mnogi od nas su od malena učeni da bi se trebali zagrevati pre vežbanja tako što držimo neku pozu koja bi nas olabavila, pomogla nam da se bolje krećemo i čuvala nas od povreda.

Iako je istina da bi se trebali zagrevati pre treninga, statičko istezanje nije način na koji hoćete to da uradite.

Ako hoćete da naučite kako pravilno da se zagrejete za vaš trening kliknite ovde.

Statičko istezanje podrazumeva držanje ugodne ali u isto vreme izazovne pozicije između 10 i 30 sekundi i to je najčešća forma istezanja. Ovaj tip istezanja se smatra bezbenim i pogodnim za poboljšanje sveukupne fleksibilnosti.

Ali šta je sa istezanjem pre treninga? Naučnici su nedavno otkrili da korišćenje statičkog istezanja kao vid zagrevanja za trening može zapravo smanjiti visinu skoka, usporiti vašu brzinu trčanja i smanjiti dizačku snagu. Sve to bez smanjivanja šansi za povredu. Ali kako je to moguće kada smo oduvek učeni drugačije?

Zašto statičko istezanje pre treninga ne sprečuje povrede?

Mišići se sastoje od vlakana. Teorija je bila ta da će istezanje pre neke aktivnosti učiniti vaša mišićna vlakna savitljivijim i samim tim smanjiti verovatnoću od naprezanja istih.

Ali studije u kojima su upoređivane stope povreda među ljudima koji su se istezali pre vežbanja i onih koji nisu, nisu pronašle nikakve posebne benefite u istezanju. Zapravo su otkrili da istezanje hladnog, stegnutog mišića koji još uvek nije temeljno zagrejan može zapravo povećati mogućnost od povrede.

Devojka se isteze
Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Zašto statično istezanje pre treninga ne povećava performanse?

Studija rađena na trkačima je otkrila da su trkači bili sporiji za 13 sekundi kada su se istezali neposredno pre trčanja od oko 1,5 km uzbrdo.

Još mnogo studija je dokazalo da statičko istezanje takođe može smanjiti količinu sile koju mišić može proizvesti. Takođe može ograničiti vrhunse fizičke performanse u skakanju ili dizanju kojima se možda bavite.

Ako nameravate da trčite veoma brzo, dižete tegove ili radite bilo šta što zahteva snagu i eksplozivnost, statičko istezanje će samo da ograniči vaše performanse.

Da li to znači da se nikada ne treba istezati?

Uz sve ove negativne stvari koje smo naveli gore, možda se čini da istezanje treba u potpunosti izbegavati. Naravno to nije ono što vam mi preporučujemo.

Problem je što ljudi mešaju mobilnost i fleksibilnost sa zagrevanjem za trening. Istezanje, kao zadržavanje određene pozicije u kojoj istežete neki mišić i držite ga tako 30-60 sekundi je način na koji povećavate vašu fleksibilnost.

Ovo može biti odlična stvar za vaše telo, samo što nebiste trebali to da radite dok se zagrevate za trening. Nemojte se istezati pre bavljenja sa aktivnošću koja zahteva snagu i ekplozivnost mišića i dok su vaši mišići potpuno nezagrejani.

Najbolje vreme za istezanje je posle treninga ili još bolje poseban dan u kome radite samo na mobilnosti i fleksibilnosti vašeg tela.

Ako ste zainteresovani za još svakodnevne besplatne edukacije, posetite naš instagram profil.

-FullyFit

Komentariši