Keto dijeta
Photo by Heather Ford on Unsplash

Keto dijeta

Keto dijeta je dijeta na kojoj se najbrže gube kilogrami i funkcioniše tako što se iz ishrane izbacuju ugljeni hidrati. Koje su njene prednosti i mane, da li je raditi i koliko dugo saznaćete u nastavku teksta.

O keto dijeti se mnogo piše i priča poslednjih par godina. Mnogo je zagovornika ove dijete i mnogo je onih koji je probavaju jer misle da će smršati i biti zdraviji.

Zašto se najbrže mršavi na keto dijeti?

Sa obzirom na to da se iz ishrane izbacuju ugljeni hidrati, u prvih 2-3 nedelje ćete izgubiti 5-10 kg. Videćete manju brojku na vagi i bićete motivisani da nastavite sa ovim pristupom, ali ti izgubljeni kilogrami nisu ništa drugo nego voda i glikogen koje ste izbacili zbog nedovoljnog unosa ugljenih hidrata.

Posle par nedelja kada ispraznite sve depoe ugljenih hidrata u mišićima (glikogen), odjednom ćete nedeljno gubiti mnogo manje na kilaži npr. 0.5 kg nedeljno. Proces ne bi ni trebao da bude brži, ali vama koji ste u 3 nedelje skinuli 10-ak kilograma ovo će da izgleda mizerno i zbog toga ćete da odustanete.

Čim vratite ugljene hidrate u ishranu, glikogen će se napuniti i vaši kilogrami za koje ste mislili da su salo će se vratiti. Da ne spominjemo da i kada ste izbacili onih par kilograma, niste izgledali ništa bolje. Čak naprotiv, izgledali ste još gore.

Kako funkcioniše keto dijeta?

Ishrana se sastoji malim delom od proteina i većim delom od masti. Posle nekog vremena telo će ući u stanje ketoze. Telo mora naći način da dobija gorivo za aktivnosti sada kada ne unosimo ugljene hidrate i sada efikasnije koristi masti kao energiju.

Telo ima načine da se prilagodi svemu, ali čim se ono prilagođava to znači da nešto ne radimo kako treba zar ne? Ne postoje bez veze 3 makronutrijenta. Svaki od njih je bitan i ima svoju namenu.

Na kraju krajeva, kao i svaka druga dijeta i ova funkcioniše samo ako ste u kalorijskom deficitu.

Keto obrok
Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

Dobre strane keto dijete

Keto dijeta može biti dobar alat u rešavanju nekih zdravstvenih problema kao što su: insulinska rezistencija, tumori i epilepsija. Ali naravno ovo zahteva mnogo znanja i potreban je veoma dobro osmišljen program specijalizovan tačno za tu osobu da bi ovo funkcionisalo.

Takođe keto dijeta može biti dobra za osobe koje su ekstremno gojazne, kako bi se povećala insulinska osetljivost i posle uvodili ugljeni hidrati. Ovo ne bi trebalo da traje duže od par nedelja.

Loše strane keto dijete

Ugljeni hidrati su glavno gorivo za naše telo. Dolaziće do problema kada budete trenirali, jer jednostavno nećete imati snage za treninge. Ugljeni hidrati su veoma bitni za sportiste i nemoguće je da bez njih u ishrani imate maksimalne rezultate.

Šanse da poremetite hormone na ovom režimu su ogromne. U najvećoj opasnosti su polni hormoni i hormoni štitne žlezde.

Veoma loš zadah je takođe česta pojava kod osoba koje su na keto režimu.

Zbog prevelikog unosa masti, često su mogući problemi sa holesterolom u krvi.

Glukoza je telu neophodna. Čak i mozak koristi glukozu, i zbog toga je veoma bitno unositi ugljene hidrate. Bez ugljenih hidrata u ishrani, glukoza će se praviti od aminokiselina, tj. od mišića što mislimo da nikome nije cilj.

Zaključak

Keto dijeta nije optimalna za većinu ljudi. Veoma je teško održiva i zbog toga nije dobra. Najbitnija stvar u celoj ovoj priči je istrajnost. Morate pronaći ono što vama najbolje odgovara i toga se pridržavati. Umesto keto, mi vam preporučujemo fleksibilnu ishranu.

Ako hoćete da vam mi napravimo plan ishrane i treninga i olakšamo vam put do vašeg cilja, kontaktirajte nas putem instagrama ili na mejl official@fullyfitness.net

-FullyFit

Komentariši