Kako ojačati imunitet
Photo by Emma Simpson on Unsplash

Kako ojačati imunitet

Najveća greška u jačanju imuniteta je ta što ljudi misle da će im neka magična pilula ojačati imunitet, a da se oni neće morati uopšte potruditi. Jednostavno ću da koristim neki suplement i moj imunitet će biti jak, ali ovo nažalost uopšte ne funkcioniše na ovaj način.

Potrebno je znati da se imunitet gradi! Ako sada imate veoma loš imunitet, morate da znate da će vam biti potrebno par meseci možda čak i godina da vi taj imunitet ojačate i podignete na neki viši nivo.

Ovo se nikako ne radi pretrpavanjem gomilom suplemenata koje vam neko preporučuje, već je potrebno da počnete da radite na promeni navika. Koje su to navike i kako ojačati imunitet saznajte dalje u tekstu.

Fizička aktivnost

Umerena fizička aktivnost je veoma bitna stavka u dugoročnom jačanju imuniteta. 3-4 umerena treninga nedeljno bi trebalo da budu odlična stvar za vas. Ne samo da ćete ojačati imunitet, već ćete biti zadovoljniji sobom, izgledaćete bolje i imati više samopouzdanja.

Ovi treninzi moraju da budu lepo isprogramirani i ne smeju da budu prejaki jer to može da postane kontraproduktivno zbog toga što svaki trening čini određeni stres na naše telo koji treba da se kontroliše pravilno isprogramiranim treningom.

Stres

Stres je svaka tuga, depresija, patnja, svađa, briga, preterano razmišljanje, loš san, loša ishrana…

Kortizol je hormon stresa koji direktno obara vaš imuni sistem i zbog toga se svi lekovi na bazi kortizola koriste u lečenju autoimunih bolesti , kako bi jednostavno oborili metabolizam. Jer autoimune bolesti nastaju kada vaš imunitet podivlja i počne da napada sam sebe.

Ishrana

Raznovrsno voće i povrće
Photo by Dan Gold on Unsplash

Pod ishranom mislimo na stvarnu izbalansiranu ishranu, a ne na suplemente. Naravno suplementi su tu da pripomognu ako nešto ne možete uneti kroz hranu, ali trebalo bi da se trudite da što više toga bude iz hrane jer je apsorpcija suplemenata upitna.

 • Vitamin C– Pomaže u ublažavanju simptoma gripa i prehlade. Ima ga u: kupusu, paprikama, paradajzu, ribizlama, jagodama…
 • Omega 3– to su esencijalne masne kiseline koje telo ne može samo da proizvodi. Moramo ih unositi kroz masnu ribu: losos, šaran, pastrmka…
 • Vitamin D– Izlažite se suncu što više možete i u ishranu opet uvrstite masniju ribu i mlečne proizvode…
 • Cink- esencijalni mineral kojeg možete uneti kroz: crveno meso, orašaste plodove…
 • Beta-karoten- naš organizam iz njega proizvodi vitamin A. Ono se nalazi u žutom i narandžastom voću i povrću: šargarepa, slatki krompir, paprika, kajsije…
 • Vitamin E- je snažni oksidans koji štiti naš organizam. Ima ga najviše u orašastim plodovima.
 • Hrana bogata probioticima- fermentisana hrana, jogurt…
 • Unos vode- morate konstantno piti vodu i biti hidrirani.
 • Beli luk– Može dosta pomoći u jačanju imuniteta
 • NAC- Možete ga pronaći u hrani kao što je: piletina, ćuretina, jogurti, sirevi… takođe možete koristiti i suplement.

Ostale stvari koje loše utiču na imunitet

 • Unos šećera– šećer direktno obara imunitet.
 • Trans masti– prženje na ulju i rafinisani slatkiši obaraju imunitet jer se veoma dugo zadržavaju u telu i ozbiljno sprečavaju apsorpciju druge kvalitetne hrane
 • Alkohol
 • Cigarete

Da bi ojačali svoj imunitet potrebno je mnogo strpljenja i vremena. Sada znate kako ojačati imunitet i ne nasedajte na priče o instant jačanju imuniteta i poslušajte ove savete. Naravno da nije lako, ali to je jedini način.

Ako hoćete da vam napravimo plan ishrane i treninga i olakšamo vam put do vašeg cilja u vidu zdravlja i izgleda, kontaktirajte nas putem instagrama ili na mejl official@fullyfitness.net.

-FullyFit

Komentariši